Ekonomiku každej krajiny nedržia zisky spoločností a ich poplatky ale tie najmenšie a najpočetnejšie jednotky tvoriace našu ekonomiku sú domácnosti. Za rastúcou ekonomikou našej krajiny stoja malé domácnosti. Tak ako je na každom pracujúcom občanovi povinnosť odvádzať dane a poplatky do štátnej pokladne. Tak je na občanoch aj to, v akom stave bude vyzerať ekonomika našej krajiny. Ako prispieva obyčajná domácnosť do sveta obchodu a zisku? V domácnosti žijú ľudia. Ľudia musia pracovať, žiť a pokrývať svoje životné potreby. Okrem platenia daní z nehnuteľností, majú povinnosť platiť za energie, prenájom alebo iných potrieb na chod domácnosti.

ekonomika

Pravidelným nákupom potravín, liekov, drogérie a iných životne dôležitých tovarov prispievajú k rozvoju ekonomiky v regióne. Podnikatelia a ich zisky stoja iba na tom, aký dopyt trh ovláda. Ponuka sa teda odvíja od dopytu, ktorý nepriamo rastie a klesá. Ony zisky firiem a spoločností tvoria nákupy od zákazníkov. Pri jednom školení obchodných zástupcov sa mi páčilo, ako školiteľka argumentovala na nedostatok klientov. ,,Má to dve nohy? Musí byť obutý… Dýcha? Musí jesť a piť.,, Rovnako to platí v celom biznis priemysle. Ekonomika je o ziskoch a stratách. Pokým ľudia nakupujú prichádza zisk. Ak firma o svojich klientov príde, nasleduje strata. Napriek potrebám, ktoré domácnosti majú, sa môžu aj ony správať ekonomicky a šetrne.

peníze

Aby sa im podarilo šetriť financie na rôznych miestach a vytvárať si tak rezervu do neistej budúcnosti. Problémom šetrenia je ale menšia komplikácia – táto spoločnosť ľudí modernej doby žije konzumným spôsobom života. Vyrábané sú viaceré druhy tovarov a prístup k nim je jednoduchý. Napriek zníženej kvalite sa výrobky ľahko predávajú a teda rastie aj zisk z predaja. Domácnosť sa musí zamerať iba na predmety, ktoré sú naozaj nevyhnutné k jej fungovaniu. Okrem šetrenia energií, je to aj šetrenie jedlom. Nemyslíme tým ale nejesť – aktuálne sa v takmer všetkých ekonomicky rozvinutých krajinách sveta plytvá jedlom. Ako ľahko prišlo, tak ľahko aj odíde. Fakt, že s nepotrebnými vecami ktoré sa vyhadzujú, ľudia vyhadzujú aj svoje peniaze, je takým akoby tichým tajomstvom.